Blogosfera Večernjeg lista
8°C
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • toxictwin:

  Krasan članak. O srpskim presizanjima na Dubrovnik je nepotrebno govoriti. Mene su u mom domu, u mojoj kući prijatelji iz Beograda " ubeđivali" da sam Srbin , a t o je bilo pred sami rat i to nisu bili nekakvi ... prikaži još! bezveznjaci i primitivci već kulturni i obrazovani ljudi. Samo me moj dobar kućni odgoj i pristojnost spriječio da ih ne izbacim iz kuće. Kad sam im objasnio da valjda ja najbolje znam tko sam i što sam te što su mi moji stari kazali bili su vrlo razočarani pa i ljuti. Pozdrav iz hrvatske Atene, ponosnog DUbrovnika!!!!! P.S. Za temu Srba-katolika preporučam esej Iva Banca "Vjersko pravilo i dubrovačka iznimka" ili tako nekako.

 • Trnjanec:

  Da je postojala hrvatska pravoslavna crkva pred nekoliko stoljeća, teško da bi na Balkanu bilo više od 1-2 milijuna Srba.

 • Avatar prof.baltazar
  prof.baltazar:

  Odličan tekst gospodine Tatiću. Tu se nema što dodati. Postoje brojne mogućnosti osvajanja teritorija, a ako ne možeš istjerati jedan narod s njegove zemlje onda bar možeš te i takve učiniti svojima. Postoji sam jedna kvaka u cijelom projektu asimilacije. ... prikaži još! Asimilator mora biti na višoj kulturno-civilizacijskoj razini od onoga naroda kojega asimilira. Brojni su primjeri od Sjeverne do Južne Amerike pa do Afrike i Australije kada su narodi nižeg kulturno-civilizacijskog stupnja asimilirani. Tko ne vjeruje neka se učlani u knjižnicu i neka proučava. Za razliku od Mađara, Talijana i Austrijanaca koji nisu uspjeli asimilirati Hrvate jer nisu bili na toj višoj razini nemoguće je bilo očekivati od Srba da to učine što pokazuje sadašnjost. Srbi su zbog pet stoljeća života na periferiji Turskog Carstva jednostavno nazadovali te su se našli na nižem stupnju kulturno-civilizacijskog razvoja u odnosu na sve ostale narode zapadno od Srbije. To potvrđuju brojni povijesni izvori. Turci su jednostavno dotukli europsku civilizaciju na prostorima koje su kontrolirali. To neki zaboravljaju. U slučaju da toga nije bilo i da su Srbi na višem stupnju od Hrvata, Hrvati bi postali Srbi pravoslavne vjere. Nemoguće je biti Srbin rimokatoličke vjere i danas kad svaki čovjek ima pravo birati svoj životni put. Kad netko spomene Srbina rimokatoličke vjere spaja nespojivo. U Srbiji postoje brojne katoličke crkve ali ne postoji ni jedan Srbin rimokatolik. Pametnome dosta.

Još iz bloga Viribus Unitis