Blogosfera Večernjeg lista
  • budd:

    Mislim da to nije strah od smrti koliko strah od stvarnosti, da opće niti ne postojimo kao nešto supstancijalno, da smo mrtvi od početka, da smo samo zbroj uvijek promjenjivih misli i organskog materijala. Mozak mora stvoriti fiksnu točku...apsolutnu referencu ... prikaži još! kako bi mogli funkcionirati u životu, a ne hodati sa kaotičnim mislima, mora odabrati jednu strategiju i držati se je bar neko vrijeme. A ta referenca, fiksna točka sam Ja...moj ego, međutim ona nije apsolutna. Ali naša iluzija je često jača, mnogo jača iz nje proizlaze sve te ludosti i neuroze iz nesposobnosti da se stvarnost prihvati takva kakva je.

  • wannabenovinari:

    Ako pogledamo samo činjenice, čovjek se ne boji smrti nego neizvjesnosti i nesigurnosti u vezi možebitne opasnosti, boli i nevolje, što ih neznanje o nepoznatom u njegovj svijesti nužno proizvodi. On se ustvari boji bijede i muke koje asocira uz ... prikaži još! pojam smrti, a ne samog trenutka navodnog prestanka postojanja jer taj je trenutak ionako neuhvatljiv. Mogućih potvrda tome u prilog ima pregršt. Netko će ne razmišljajući riskirati ili čak žrtvovati svoj život da bi spasio tuđi, netko će reći - da mi je sad umrijeti (nakon dobre hrane i pića, dobrog seksa... prepunjenosti lijepim zvukom, prizorima i iskustvima) i da se sekundu nakon te izjave desi smrt kao klik, ti ljudi ne bi žalili ništa jer su umrli "na vrhuncu" života. Ispada da pravi strah nije od smrti nego od života koji je upravo suprotan svemu onom što nas čini da se osjećamo živi, slobodni, ispunjeni i sretni. Naravno, ovo je izvanjska perspektiva sagledavanja problema jer on je ipak složeniji - sadržan je u zamjeni identiteta uslijed podložnosti prividu, no svaka razrada se udaljava od teme, a i ponešto nadilazi prostor predviđen za pisanje komentara.

  • miso:

    Lijepi prikaz naše realnosti, razapetosti između željenog normalnog života i njegovog neumitnog protjecanja, te ralja u koje nas prečesto uvaljuje ''ako nismo u stanju mirno sjediti doma''.

Još iz bloga gospon profesor