Blogosfera Večernjeg lista
16°C
 • Avatar SN
  SN:

  Gospodarstvo kao imperativ zahtijeva stručne, kompetentne ljude. Da bi otvorili prostor za takve ljude moraju se maknuti oni koma je politikanstvo imperativ. Pored navedenog vrlo je važno tko je u djetinjstvu formirao te politikante. Roditelji, naravno, jer karakter djeteta izgrađuje ... prikaži još! se na osnovi modela karaktera roditelja. Pretjerana ambicioznost, zahtjevnost roditelja, koja nije primjerena stvarnim, psihofizičkim sposobnostima i mogućnostima djeteta, može “slomiti” osobnost djeteta. Slomljena osobnost prikriva se kasnije na razne načine i može biti opasna za okolinu, cijelu naciju kako vidimo. Možemo li zapravo komparirati za mene ipak bahat odgovor Milanovića učiteljici i reakciju komunalnog djelatnika, na kako to mediji navode zamolbu premijerovog oca da se očisti pred ulazom. Je li to uistinu bila zamolba. Ako je, kako je intonirana. Ne opravdavam, ali čime je izazvana reakcija komunalca? Nedodirljivošću, bahatošću, nezadovoljstvom, jer ne postoji gospodarstvo, jer se loše živi. Pretpostavljam, jer nikada se ne čuje istina onog drugog. Ali znam da je sve povezano. Sve je uzročno-posljedično. Izvrstan tekst!

 • Avatar germanistica
  germanistica:

  Izvrstan tekst,sve pohvale.Poveznice su odlične i odluč(e)ne: sve je u usko zavisnoj vezi s politikom! Nastavnica ne može dobiti posao ako se ne bavi politikom (tj.ako nije politički podobna), sposobni gospodarstvenik/poduzetnik ne može dobiti dozvolu za izgradnju tvornice u kojoj ... prikaži još! će zaposliti 300 ljudi ako se ne bavi politikom (tj. ako nije politički podoban), slavonski poljodjelac na može dobiti poticaj za svoju pšenicu ili mliječnu farmu ako se ne bavi politikom (tj. ako nije politički podoban)... Pa ti sad izbaci tu gumenu strelicu iz nosa i počni slobodno disati ! ALI KAKO?

 • Jeltekokajpital:

  Preporučam da se i sami uvjerite u moje navode podaci su javni i svima dostupni (http://rgfi.fina.hr/JavnaObjava-web/prijava.do), uz manje iznimke u 2014 ( za koju još svi podaci nisu ni dostupni ) u 2013. I 2012. godini najznačajniji strani lanci ostvarili ... prikaži još! su gubitak, najveći hrvatski lanac je ostvario dobit. Nije mi namjera biti odvjetnik najvećeg hrvatskog poduzetnika koji proizvodi robne marke i u susjednoj Srbiji, no mora se priznati da su se njegova „ulaganja“(ili preuzimanja) u RH uglavnom pokazala uspješnim i da su očuvala gospodarsku infrastrukturu i radna mjesta u tim i takvim trgovačkim društvima. Ukoliko je tu bilo nepravilnosti taj gospodin je hrvatski državljanin koji je dostupan našim vlastima (gospodin Zsolt Hernadi na primjer, kao strani državljanin nije dostupan i vjerojatno ni neće biti) Kad smo već kod INA-e koja je najveće hrvatsko trgovačko društvo sa najznačajnijim profitom, a prema tome i najznačajnijim uplatama poreza, moram priznati da obujam materije nadilazi moje mogućnosti što se tiče vremena koje bi valjalo uložiti (a i znanja koja su potrebna) da bi se donio utemeljen sud. Ipak, postoje disonantni tonovi. Dok uprava (uglavnom građani Mađarske) govori o razvoju i uspjesima kompanije, vlada RH i neki stručnjaci naftaši iz Hrvatske govore o propadanju , a gdje ima dima ima i vatre. Što se tiče „svjetskih“ konotacija naftnog poslovanja i Engdahlovih studija one su mi poznate i uvjerljive, ali kao što vidite neovisno o tome čini se da mađarski naftaši na štetu naše naftne industrije ostvaruju dobit što u konačnici dovodi do osiromašenja našeg društva. Baza za oporezivanje je sve manja. Što se tiče DM njihova poslovna etika je uzorna i ne samo to oni ostvaruju profit, kada bi imao novaca i priliku uložio bih novac kojeg nažalost nemam u njihovo poslovanje.

Još iz bloga Konceptualna kirurgija