14°C
 • Avatar germanistica
  germanistica:

  Izvrstan tekst,sve pohvale.Poveznice su odlične i odluč(e)ne: sve je u usko zavisnoj vezi s politikom! Nastavnica ne može dobiti posao ako se ne bavi politikom (tj.ako nije politički podobna), sposobni gospodarstvenik/poduzetnik ne može dobiti dozvolu za izgradnju tvornice u kojoj ... prikaži još! će zaposliti 300 ljudi ako se ne bavi politikom (tj. ako nije politički podoban), slavonski poljodjelac na može dobiti poticaj za svoju pšenicu ili mliječnu farmu ako se ne bavi politikom (tj. ako nije politički podoban)... Pa ti sad izbaci tu gumenu strelicu iz nosa i počni slobodno disati ! ALI KAKO?

 • Avatar SN
  SN:

  Gospodarstvo kao imperativ zahtijeva stručne, kompetentne ljude. Da bi otvorili prostor za takve ljude moraju se maknuti oni koma je politikanstvo imperativ. Pored navedenog vrlo je važno tko je u djetinjstvu formirao te politikante. Roditelji, naravno, jer karakter djeteta izgrađuje ... prikaži još! se na osnovi modela karaktera roditelja. Pretjerana ambicioznost, zahtjevnost roditelja, koja nije primjerena stvarnim, psihofizičkim sposobnostima i mogućnostima djeteta, može “slomiti” osobnost djeteta. Slomljena osobnost prikriva se kasnije na razne načine i može biti opasna za okolinu, cijelu naciju kako vidimo. Možemo li zapravo komparirati za mene ipak bahat odgovor Milanovića učiteljici i reakciju komunalnog djelatnika, na kako to mediji navode zamolbu premijerovog oca da se očisti pred ulazom. Je li to uistinu bila zamolba. Ako je, kako je intonirana. Ne opravdavam, ali čime je izazvana reakcija komunalca? Nedodirljivošću, bahatošću, nezadovoljstvom, jer ne postoji gospodarstvo, jer se loše živi. Pretpostavljam, jer nikada se ne čuje istina onog drugog. Ali znam da je sve povezano. Sve je uzročno-posljedično. Izvrstan tekst!

 • Jeltekokajpital:

  Evidentno je da postoje manje i ekonomski stabilnije države. Također je evidentno da je naša vlastita nesposobnost glavni uzrok naših nedaća. Europski fondovi su idol. Doimaju se dohvatljivima, a zapravo to za nas u ozbiljnom obimu nisu. Fondovi uvijek zahtijevaju ... prikaži još!u sufinanciranje, a kao što sam napisao novac je skup za gospodarstvo i građane. Država je ionako prezadužena i za ulaganja u programe sufinanciranja predviđa smiješno male iznose. Lokalna uprava je preusitnjena za bilo kakav ozbiljniji oblik sufinanciranja. Prava tehnološki napredna industrija ako je ikad i postojala u RH je pometena u tranziciji i pljački, takvu industriju danas ima Njemačka i u manjoj mjeri druge zapadno-europske zemlje i jedino oni mogu očekivati izdašnije financiranje iz EU fondova koje je vezano za industriju. Dakle, po tom nam pitanju ostaju mrvice i to jest djelom krivnja nesposobnosti našeg društva u cjelini, ali i stvar dizajna strukture fondova. Fondovi nisu namijenjeni nama, osim kao predmet žudnje. Što se tiče najnovijeg „oprosta“ i „otpisa“ poreza dizajniranog od strane naše aktualne administracije, a kojeg su svojevremeno hvalili i preporučali kao dobru mjeru i drugim državama članicama činovnici europske komisije (http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/europska-komisija-preporucuje-izvansudska-restrukturiranja-/), kod nas je ionako bolesno gospodarstvo donijelo na rub izdisaja. Iza predstečajne nagodbe ostaje spaljena zemlja, mnoštvo malih poduzetnika koji su morali otpisati dug velikima budući da su bili preglasani od strane fiktivnih vjerovnika, države i banaka. Očišćeni do kostiju od kapitala kojeg su imali ili na kojeg su bar u nekoj budućnosti imali pravo, sada će k tome morati plaćati porez na nekretnine. Na slobodno i očišćeno tržište ušetat će veliki europski igrači koji sada kroz usta gospodina Moscovicija traže da se plaće usklade s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima. Iz okvira naše nekad slavne države novac će otjecati u još debljem mlazu, a prostora za domaće poduzetnike (bili oni manje ili više pošteni) bit će sve manje. Kako to stranci zaista upravljaju hrvatskim tvrtkama vidi se na primjeru INA-e (nekoć najsnažnije tvrtke u RH) ili na primjeru mnoštva stranih trgovačkih lanaca koji fer i korektno isplaćuju niske dohotke svojim radnicima, koji preferiraju dobavljače robe iz svojih matičnih država i koji zbog valjda silnog ulaganja iz godine u godinu bilježe gubitke (ili je to možda zbog toga da ne bi slučajno platili porez na ostvarenu dobit?)

Još iz bloga Konceptualna kirurgija