Blogosfera Večernjeg lista
13°C
Povratak na blog

Milanović vs. Moscovici ili čime se baviti: politikom ili gospodarstvom?

Gospodarsko stanje nije jedna među temama, nego trenutno jedina tema Iz mračnog doba komunističkog totalitarizma vuče se praznovjerje o tome kako je svaki javni, društveni i nacionalni prob...
Objava 14. svibnja 2015. 304 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
10
 • Avatar SN
  SN:

  Gospodarstvo kao imperativ zahtijeva stručne, kompetentne ljude. Da bi otvorili prostor za takve ljude moraju se maknuti oni koma je politikanstvo imperativ. Pored navedenog vrlo je važno tko je u djetinjstvu formirao te politikante. Roditelji, naravno, jer karakter djeteta izgrađuje ... prikaži još! se na osnovi modela karaktera roditelja. Pretjerana ambicioznost, zahtjevnost roditelja, koja nije primjerena stvarnim, psihofizičkim sposobnostima i mogućnostima djeteta, može “slomiti” osobnost djeteta. Slomljena osobnost prikriva se kasnije na razne načine i može biti opasna za okolinu, cijelu naciju kako vidimo. Možemo li zapravo komparirati za mene ipak bahat odgovor Milanovića učiteljici i reakciju komunalnog djelatnika, na kako to mediji navode zamolbu premijerovog oca da se očisti pred ulazom. Je li to uistinu bila zamolba. Ako je, kako je intonirana. Ne opravdavam, ali čime je izazvana reakcija komunalca? Nedodirljivošću, bahatošću, nezadovoljstvom, jer ne postoji gospodarstvo, jer se loše živi. Pretpostavljam, jer nikada se ne čuje istina onog drugog. Ali znam da je sve povezano. Sve je uzročno-posljedično. Izvrstan tekst!

  1 15. 5. 2015. u 06:20
 • Avatar germanistica
  germanistica:

  Izvrstan tekst,sve pohvale.Poveznice su odlične i odluč(e)ne: sve je u usko zavisnoj vezi s politikom! Nastavnica ne može dobiti posao ako se ne bavi politikom (tj.ako nije politički podobna), sposobni gospodarstvenik/poduzetnik ne može dobiti dozvolu za izgradnju tvornice u kojoj ... prikaži još! će zaposliti 300 ljudi ako se ne bavi politikom (tj. ako nije politički podoban), slavonski poljodjelac na može dobiti poticaj za svoju pšenicu ili mliječnu farmu ako se ne bavi politikom (tj. ako nije politički podoban)... Pa ti sad izbaci tu gumenu strelicu iz nosa i počni slobodno disati ! ALI KAKO?

  1 15. 5. 2015. u 11:46
 • Jeltekokajpital:

  Preporučam da se i sami uvjerite u moje navode podaci su javni i svima dostupni (http://rgfi.fina.hr/JavnaObjava-web/prijava.do), uz manje iznimke u 2014 ( za koju još svi podaci nisu ni dostupni ) u 2013. I 2012. godini najznačajniji strani lanci ostvarili ... prikaži još! su gubitak, najveći hrvatski lanac je ostvario dobit. Nije mi namjera biti odvjetnik najvećeg hrvatskog poduzetnika koji proizvodi robne marke i u susjednoj Srbiji, no mora se priznati da su se njegova „ulaganja“(ili preuzimanja) u RH uglavnom pokazala uspješnim i da su očuvala gospodarsku infrastrukturu i radna mjesta u tim i takvim trgovačkim društvima. Ukoliko je tu bilo nepravilnosti taj gospodin je hrvatski državljanin koji je dostupan našim vlastima (gospodin Zsolt Hernadi na primjer, kao strani državljanin nije dostupan i vjerojatno ni neće biti) Kad smo već kod INA-e koja je najveće hrvatsko trgovačko društvo sa najznačajnijim profitom, a prema tome i najznačajnijim uplatama poreza, moram priznati da obujam materije nadilazi moje mogućnosti što se tiče vremena koje bi valjalo uložiti (a i znanja koja su potrebna) da bi se donio utemeljen sud. Ipak, postoje disonantni tonovi. Dok uprava (uglavnom građani Mađarske) govori o razvoju i uspjesima kompanije, vlada RH i neki stručnjaci naftaši iz Hrvatske govore o propadanju , a gdje ima dima ima i vatre. Što se tiče „svjetskih“ konotacija naftnog poslovanja i Engdahlovih studija one su mi poznate i uvjerljive, ali kao što vidite neovisno o tome čini se da mađarski naftaši na štetu naše naftne industrije ostvaruju dobit što u konačnici dovodi do osiromašenja našeg društva. Baza za oporezivanje je sve manja. Što se tiče DM njihova poslovna etika je uzorna i ne samo to oni ostvaruju profit, kada bi imao novaca i priliku uložio bih novac kojeg nažalost nemam u njihovo poslovanje.

  1 16. 5. 2015. u 13:45
 • Jeltekokajpital:

  Baviti se gospodarstvom u Hrvatskoj je rizično i rijetko kad isplativo. Za to su dobrim dijelom odgovorne politike koje su vođene pri upravljanju društvom. Nekoliko kratkih crtica. Novac je skup, kredit s fer kamatama za poslovanje je dobiti jako teško. ... prikaži još!ko. Banke ako je suditi po zadnjim presudama sudova sa svojim klijentima potpisuju protuzakonite ugovore ne bi li ostvarili ekstra profit. Troškovi poslovanja su veliki budući da imamo relativno malo gospodarstvo i velike potrebe društva i Države (kad kažem Država onda mislim na lokalnu državu s mjesnom i regionalnom samoupravom, Državu u užem smislu riječi s državnim službama, javna tijela s školstvom , zdravstvom, socijalnim službama, civilnim nevladinim sektorom… i tu dakako mislim i na nad-Državu na koju mnogi zaboravljaju, a iz koje nam dolazi gospodin Pierre Moscovici, a to je, dakako EU sa svojim tijelima. Da i njima odlaze naši porezi. Gospodin Pierre Moscovici nije ništa drugo nego „nabildani“ državni službenik, a gospodin Milanović je izabran voljom naroda (gdje im je pamet bila?) i navodno snosi odgovornost tom istom narodu. Kome je odgovoran Pierre Moscovici i njegov nadređeni? Tko je njih tamo postavio? Pojma nemam.) Uglavnom, porezi su visoki i što je najgore često se mijenjaju, kako u takvoj neprestanoj mijeni napraviti bilo kakav, a kamoli dobar poslovni plan. Tu je dakako i pitanje otvorenog tržišta, naime ukoliko proizvodite neku stvar u Hrvatskoj, tada ćete cijenu rada platiti više nego u recimo Bugarskoj, budući da ne postoje granice i carine zašto platiti više u Hrvatskoj kada po manjoj cijeni možete proizvesti u Bugarskoj koja je članica EU. Netko će reći da je naše društvo manje korumpirano i naši radnici sposobniji , no ukoliko vas to muči onda možete izabrati neku od baltičkih država ili Češku, Slovačku. Dakle, ukoliko se želite ozbiljno baviti gospodarstvom za to postoje puno bolja mjesta. U Hrvatskoj se je potrebno baviti politikom baš kao što reče gospodin Milanović i to da bi se stvorili uvjeti da se gospodin Milanović manje bavi politikom i da likovi poput Pierre Moscovicija ne oktroiraju nove poreze ionako iscrpljenom hrvatskom gospodarstvu.

  1 15. 5. 2015. u 21:15
 • Jeltekokajpital:

  Evidentno je da postoje manje i ekonomski stabilnije države. Također je evidentno da je naša vlastita nesposobnost glavni uzrok naših nedaća. Europski fondovi su idol. Doimaju se dohvatljivima, a zapravo to za nas u ozbiljnom obimu nisu. Fondovi uvijek zahtijevaju ... prikaži još!u sufinanciranje, a kao što sam napisao novac je skup za gospodarstvo i građane. Država je ionako prezadužena i za ulaganja u programe sufinanciranja predviđa smiješno male iznose. Lokalna uprava je preusitnjena za bilo kakav ozbiljniji oblik sufinanciranja. Prava tehnološki napredna industrija ako je ikad i postojala u RH je pometena u tranziciji i pljački, takvu industriju danas ima Njemačka i u manjoj mjeri druge zapadno-europske zemlje i jedino oni mogu očekivati izdašnije financiranje iz EU fondova koje je vezano za industriju. Dakle, po tom nam pitanju ostaju mrvice i to jest djelom krivnja nesposobnosti našeg društva u cjelini, ali i stvar dizajna strukture fondova. Fondovi nisu namijenjeni nama, osim kao predmet žudnje. Što se tiče najnovijeg „oprosta“ i „otpisa“ poreza dizajniranog od strane naše aktualne administracije, a kojeg su svojevremeno hvalili i preporučali kao dobru mjeru i drugim državama članicama činovnici europske komisije (http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/europska-komisija-preporucuje-izvansudska-restrukturiranja-/), kod nas je ionako bolesno gospodarstvo donijelo na rub izdisaja. Iza predstečajne nagodbe ostaje spaljena zemlja, mnoštvo malih poduzetnika koji su morali otpisati dug velikima budući da su bili preglasani od strane fiktivnih vjerovnika, države i banaka. Očišćeni do kostiju od kapitala kojeg su imali ili na kojeg su bar u nekoj budućnosti imali pravo, sada će k tome morati plaćati porez na nekretnine. Na slobodno i očišćeno tržište ušetat će veliki europski igrači koji sada kroz usta gospodina Moscovicija traže da se plaće usklade s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima. Iz okvira naše nekad slavne države novac će otjecati u još debljem mlazu, a prostora za domaće poduzetnike (bili oni manje ili više pošteni) bit će sve manje. Kako to stranci zaista upravljaju hrvatskim tvrtkama vidi se na primjeru INA-e (nekoć najsnažnije tvrtke u RH) ili na primjeru mnoštva stranih trgovačkih lanaca koji fer i korektno isplaćuju niske dohotke svojim radnicima, koji preferiraju dobavljače robe iz svojih matičnih država i koji zbog valjda silnog ulaganja iz godine u godinu bilježe gubitke (ili je to možda zbog toga da ne bi slučajno platili porez na ostvarenu dobit?)

  1 15. 5. 2015. u 23:48
 • Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.