Blogosfera Večernjeg lista
13°C
  • neboiznadzagreba:

    SF vlada vrlog novog svijeta u kojoj ministr(ant)e krasi stručnost kao krajnja vrlina; meni bi bilo draže da npr. ministra pravosuđa krasi pravednost, ministra turizma gostoljubivost, ministra rada radišnost, ministra obrane hrabrost, ministra znanosti znanje, a predsjednik vlade da je ... prikaži još! oličenje svega navedenog.

  • mikrogrizzly:

    Žao mi je što moram istaknuti u prvi plan - ali ta navada cijenjenog autora da piše preopširne uvode je ovaj put još i nadopunjena cijelim pasusom upitnih rečenica, što u konačnici tekst čini baš teško "prohodnim" za čitateljstvo. OK, ... prikaži još! razumijem da je to stil - ali probajte sagledati situaciju iz "tuđih mokasina", kako glasi indijanska starinska izreka. Inače, gore je potegnuta analogija s upravljanjem brodom i tu bi bilo zgodno, ajmo reć nužno, usporediti uvjete za pomorsko zvanje kap. duge plovidbe, koji ima ovlasti upravljati brodom i posadom, te za ministra u Vladi RH koji dobije "svoj" resor. I sad koliko on upravlja resorom, a koliko zbivanja u resoru upravljaju njime - e to ostaje otvoreno za debatu. I znate što - da bi vi dobili kap. ovlaštenje da upravljate de iure djelićem teritorija RH, što se smatra da je brod (u vlasništvu hrv. brodarske kompanije, nije ih puno ostalo), imate niz uvjeta, uključivo i navigaciju dalekim morima 1 god. itd. itd. Da bi dobili "svoj" min. resor, dosta je navesti u životopisu da ste raspravljali pol. zbivanja na klupi u parku, držeći pivicu u ruci, što je ponosno naveo jedan ministar netom prohujale garniture vlastodržaca. E to je ona prava paralela, kad usporedite jadnike koji se nakon pomorske visoke škole i godina navigavanja kao treći, drugi, prvi časnik - naposljetku via kap. ispit dočepaju i tog prava da vode brod i posadu kroz nemirna morska prostranstva - i našeg vrlog ministra koji je u resor aterirao po stranačkoj raspodjeli (moći) i koji je tamo zbunjen prvih par godina, ali sveudilj daje slavodobitne intervjue za medije i obećava ovo i ono, a na kraju mandata - ne samo da je malo toga ispunjeno (usp. Plan 21) nego je dosta toga i uprskano, a što će tek konstatirati njegov nasljednik. Koja bolna nepravda! Pomorac se mora trsiti i marno učiti, te navigavati pola života da bi upravljao s stotinjak metara palube i strojem ispod - ministar pak usjedne u fotelju kao padobranac i tamo "odlijepi" od slasti i vlasti, čeka ga dolje službeni vozač s drž. limuzinom i može mu narediti i da ga vozi na skijanje u Italiju, ako mu se prohtije - što je recimo nekažnjeno napravio Varga...

  • mikrogrizzly:

    Ne bih ništa izbacivao jer nisam "vunbacitelj", kako u Zagorju tepaju izbacivačima, ili ako vam milije, zaštitarima ispred noćnih klubova nego morate voditi računa o čitateljstvu, da se ne "pogubi" već u uvodu i odustane. Što se tiče teze da ... prikaži još! bi robot bio prikladan političar, a ne - čak ni u Japanu ili Južnoj Koreji, koje su trenutno vodeće u robotici, nećete vidjeti scenu da robot lupa pečate na dokumente u drž. upravi nego je tamo neka činovnica, iznad nje voditelj sektora pa tamo gore mali šef, a iznad njega veliki šef itd. Načelno, lupiti pečat je lakše u robotičkom smislu nego na +/- 0.1 mm zavariti šasiju automobila, a i riječ je također o repetitivnoj radnji - zaključno, nema teh. barijera nego čak mnogo lakše napraviti takav robot, za drž. administraciju nego za auto industriju, primjerice. No, nema narudžbi ni tamo, a kamoli kod nas - mi naime shvaćamo online poslovanje kao da se sve radi kao i nekoć, a online povrh starinskih procedura pa se onda sve isprinta i nosi mrgudu službeniku na potpis i štambiljanje. Kvaliteta plus - dobiješ i online hrpu radnih zadataka, ali onda ipak sve to serviraš činovniku "old fashioned way". A gdje su im ideje o robotici - i kako bi ih skršili drž. kadrovi kao nekoć ludisti tkalačke stanove!?

Još iz bloga Konceptualna kirurgija