Domaće jagode, slasne i mirisne, u kombinaciji s prhim tijestom i finom slastičarskom kremom čine ovaj tart neodoljivim.
Priznajem, u sezoni jagoda teško se natjeram pripremiti nešto slatko, a da i omiljene bobice nisu uključene. Na blogu već ima zaista puno recepata u kojima koristim jagode ali vjerujem da još jedan neće smetati.
Tijesto:
- 250 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 60 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 2-3 žlice hladne vode
- malo naribane limunove korice
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 40 g gustina
- vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
- 50 g maslaca
- jagde
- malo pekmeza od jagoda ili marelice i žlica vode, za premazivanje
Priprema:
- Brašno malo posoliti, promiješati pa u njega utrljati maslac narezan na kockice. Dodati žumanjak, limunovu koricu i vodu pa umijesiti tijesto. Tijesto ne treba dugo mijestit, dovoljno je samo da se svi sastojci sjedine. Formirati tijesto u disk, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 1 sat u hladnjaku.
- Ohlađeno tijesto tanko razvaljati pa formirati po kalupu za pite. Dno tijesta izbosti vilicom.
- Preko tijesta staviti papir za pečenje, po papiru rasporediti suhi grah ili rižu, staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15-20 minuta na 180°C. Izvaditi iz pećnice, maknuti papir s grahom pa tijesto vratiti u pećnicu i peći još 15ak minuta, odnosno dok se tijesto do kraja ne ispeče. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi.
- Za kremu u loncu ugrijati mlijeko s vanilijom.
- U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodati gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješati pa uliti u lonac s vrućim mlijekom. Kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne i skuha. Maknuti s vatre i u kremu umiješati maslac. Kremu ohladiti.
- Jagode oprati, očistiti i prerezati na pola.
- Pekmez pomiješati s malo vode i zagrijati.
- Hladno tijesto namazati ohlađenom kremom, po kremi rasporediti jagode pa sve premazati pekmezom.
Pratite nas