Da probam ovo pivo nagovorio me prijatelj Ludo tvrdeći mi da je za njega upravo ovo najbolje što se može popiti. Nije daleko od istine, iako još imam neke svoje favorite, ali u svakom slučaju niti jedan ljubitelj piva ne bi smio zaobići Orval. Dakle, riječ je o belgijskom aleu koje se kuha u belgijskom samostanu Orval tako da mu možemo dati onaj popularni pridjev "trapističko" jer uostalom i nosi naljepnicu originalnog trapističkog piva. Prvi dokazi kuhanja piva u Orvalu datiraju još iz 1628. godine, i danas pivo kuhaju fratri, no s prekidom, posljednji je bio brat Pierre gdje se s požarom 1793. prekinulo pivarstvo u ovom samostanu. Današnja pivovara napravljena je 1931., projektirao ju je Henry Vaes koji je za pivo napravio i posebnu čašu. Sav prihod od prodaje Orvala odlazi za obnovu samostana tako da znate ukoliko ga kupite, novac ste dali i za plemenit cilj. Ono što ga izdvaja i daje mu taj jedinstven okus koji je doista teško opisati, bez ikakvog uvijanja, jest divlji kvasac brettanomyces lambicus, a onda i dvostruka fermentacija, prvo u fermentorima a onda u boci, pa je doista dobro ako možete pronaći Orval par godina star, iako se ne bih na to kladio u nas jer je riječ o pivu koje nije toliko često u nas. Jasno je da su praktično svi sastojci iz okolice samostana, no sama proizvodnja nema nikakve veze s onom povijesnom jer se radi o prije nekoliko godina obnovljenom najmodernijem pogonu.
Za komercijalnu primjenu kuha se Orval od 5.2 posto što nakon refermentacije u boci može otići i do 7.2 posto, a samo za fratre kuha se Petite Orval od 3.5 posto koji se, navodno, ipak može nabaviti na licu mjesta. Taj Orval koji se nudi u prodaju vrlo je aromatičan napitak, može se u njemu osjetiti više okusa poput citrusa, dok se taj divlji kvasac osjeti u aromi kisele jabuke, barem sam ja to tako osjetio. Suhog je okusa, ne pretjerano jakog tijela pa je zbilja ugodno za popiti. Jasno da je Orval dobio vrlo visokih 3.92 na Ratebeeru a to je prosjek gotovo četiri tisuće recenzija što dovoljno govori o renomeu ovog piva. Samo je Hill Farmstead bolje ocijenjen ali tek iz 173 recenzije pa se slobodno može reći kako je upravo Orval najbolji belgijski ale. Dokumentacija o Orvalu na web stranicama samostana vrlo je ekstenzivna pa tako postoji i uputa kako se Orval servira. Bocu se ne bi trebalo tresti, servirati ga isključivo u za njega posebno napravljenoj čaši, točiti ga vrlo polagano. Moja bi preporuka bila i da ga pijete samog, uzmete si vremena, ne treba ga kvariti bilo kakvom hranom. U nas stoji nešto iznad 20 kuna što je zapravo bakšiš za ovako dobro pivo koje dolazi i zanimljivo upakirano u 0,33 boci debelih stijenki. Cijena zaista ne bi smjela biti problemom da ovo pivo probate i osjetite istinsku uživanciju.
Pratite nas