Blogosfera Večernjeg lista
17°C
 • tolitol:

  Postoje različiti oblici predstavničke demokracija, a pravi je problem samo ovaj naš "oblik" koji nije zapravo demokracija, nego kamuflirana "partitokracija". Dodaj tome i nakaradne medije koji nisu u službi društvenog boljitka, nego za račun svojih vlasnika odrađuju posao za ovu ... prikaži još! ili onu političku skupinu, i krug je zatvoren. Narod je tu samo kako bi svake četiri godine malo promiješao karte, a stvarna vlast je u rukama partijskih vođa. Eto ti fašizma koji u našem (geo)političkom kontekstu znači i zlorabljenje pojma "antifašizma". Ono što je nekad bila poštapalica o "govoru mržnje" sad je "antifašizam" iza kojeg se, u domaćem kontekstu, krije komunistički totatlitarizam, a u našem "regionalnom" batina "komšijskih" fašista za udaranje po Hrvatskoj.

 • Avatar MK
  MK:

  Kao prvo, moze mi netko dati sluzbenu definiciju za pojam "fašizam" (i izvor)? Pokusajuci pronaci definiciju za "fašizam" iznenadila me cinjenica da nit komunisticki mislioci (Marx, Engels, Lenin, Trocki itd.) se nikada nisu uspjeli usuglasiti oko toga sto je "fašizam"... ... prikaži još! Doduse se Mussulinijev pokret sam nazivao "fasistickim" se moze reci da je taj dio definiran - no i tu nije jasno ali je to nadovezivanje ne "fascio" iz staroga rima ili stvana ideologija po srijedi (a diktatora je bilo i u Komunizmu i u Monarhijama). No sto je sa priljepkom "fašizam/fašist/fašiticki" koji se koristi lijevo-ideoloski a ne znanstveno? ...E upravo zato vec sa samim naslovom ove knjige imam poteskoce - jer se nadovezuje na ideoloski pojam "fašizacija" i autor se ne sluzi neutralnim i objektivnim znanstvenim jezikom.

 • neboiznadzagreba:

  U fašizmu i nacionalsocijalizmu narod, država i vođa bili su sve,slobodno političko djelovanje zabranjeno- nije dobro završilo ni po te narode, ni po čovječanstvo; u suvremenim liberalnim demokracijama pojedinac je, navodno,sve,političko djelovanje svakome omogućeno, no istom tom pojedincu niječe se ... prikaži još!se pravo da direktno odlučuje jer "nije tome dorastao" - neće dobro završiti ni po pojedinca, ni po države, ni po čovječanstvo... Do fašizacije demokracije došlo je kada je vrijednost demokracije poistovjećena sa vrijednostima i interesima najmoćnijih i najbogatijih, elita, a proklamirana vrijednost pojedinca upregnuta u službu ostvarenja tih interesa (najčešće potpuno različitih od istinskih interesa pojedinca i naroda), čemu se uvelike može zahvaliti medijima koji ne analiziraju, novinarima koji nemaju mišljenje, čitateljima koji gutaju to smeće i vjeruju mu. Mediji su fašizirali demokraciju, uvjerivši ljude da ništa bolje od ovoga danas nije moguće, te da je hrpa praznih glava kojima dajemo glasove, vrhunac političke misli i političkog djelovanja!

Još iz bloga Bumerang prošlosti